Co vyřídit před cestou do USA?

Chtěli byste si vyrazit do USA, ale nevíte, co vyřídit před cestou? Pak je tento článek přesně pro vás.

Jsou celkem asi 3 možnosti, proč jet do USA. Buď jedete pouze na dovolenou, nebo zde jedete za účelem pracovního, studijního, či výměnného pobytu, nebo zde chcete trvale žít. Podle tohoto, proč zde jedete, se také rozlišuje to, co je nutné vyřídit před cestou.

Dovolená v USA

Pokud jedete do USA pouze na dovolenou, která nepřesáhne 90 dní, stačí zažádat před cestou o registraci ESTA (Elektronický systém cestovní registrace), díky které můžete v USA pobývat bez víza. Podmínkou je ale držení biometrického cestovního pasu.

A jak si ESTA vyřídit? Stačí vyplnit formulář na internetu (nejméně 72 hodin před odletem) a zaplatit poplatek ve výši 14 dolarů (asi 355 korun). Poplatek je nutno uhradit pomocí kreditní karty. Pak už jen počkáte na schválení.

Pokud bude vaše registrace schválena, neznamená to, že máte volný přístup do USA. ESTA je pouze povolení k vycestování do Spojených států. Po příletu na letiště do USA budete muset absolvovat pohovor s imigračním úředníkem. Ten rozhodne, zda vám bude vstup do USA povolen, nebo ne.

Pokud bude vaše registrace zamítnuta, je nutné zažádat si o vízum.

Není možné si ESTA prodloužit, když už jste v USA. Musíte Spojené státy opustit a o registraci si zažádat znovu.

Pracovní, studijní a výměnné pobyty

Pokud chcete ve Spojených státech pracovat, či studovat, nebo hodláte v USA pobývat déle, než 90 dní, musíte si vyřídit nepřistěhovalecké vízum. O toto vízum si musíte zažádat na libovolném velvyslanectví Spojených států amerických. Zde musíte absolvovat pohovor, na který se musíte předem objednat. Proto je dobré, nenechávat to na poslední chvíli.

Dále je nutné uhradit poplatek. Jeho výše se pohybuje podle druhu víza od 160 dolarů (4059 korun) do 270 dolarů (6849 korun).

Trvalý pobyt

Pokud chcete trvale žít ve Spojených státech, jednou z možností je tzv. Zelená karta. Pokud vlastníte zelenou kartu, můžete v USA legálně a trvale pobývat, můžete zde studovat, pracovat, či využívat sociální a zdravotní služby.

A jak Zelenou kartu získat? Musíte vyplnit přihlášku do loterie o Zelenou kartu. Tato registrace je zdarma. Poté stačí už jen čekat a doufat. Každý rok je totiž Ministerstvem zahraničí Spojených států vylosováno asi 50 000 lidí z celého světa, kterým je, při splnění dalších podmínek, Zelená karta udělena. Záleží tedy hlavně na vašem štěstí.

Co vyřídit před cestou do USA?
Hodnocení článku

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *